Lag och Rätt
åk-7
Justitia – Dike
Rättvisans gudinna
Dotter till Zeus och Themis.
Justitia avbildas oftast med en balansvåg i ena handen och ett svärd i den andra.
I modern tid har det också blivit populärt att förse Justitia med ögonbindel.
Ögonbindeln skall symbolisera allas likhet under lagarna.
Balansvågen står för rättvisa, och svärdet är en symbol för makt och straff.
Lag och Rätt
Filmen
”Varför slog du mig, Peter?”
Se filmen här
Här kan du titta på fler filmer om ”Lag och Rätt”
Klicka mig 🙂
Intressanta fakta om lag och rätt
Visste du att:
- Personer under 15 år kan inte dömas för brott och ungdomar mellan 15 och 17 år är ovanliga i kriminalvården. De döms i första hand till sluten ungdomsvård och blir då intagna på ungdomshem som drivs av Statens Institutionsstyrelse (SiS).
- Den som misstänks för ett allvarligt brott kan häktas av en domstol i väntan på att brottet utreds. Den 1 oktober 2012 fanns 1 767 personer i häkte.
- Ett fängelsestraff kan variera från 14 dagar till livstid. Den som dömts till livstid kan tidigast efter tio år få straffet omvandlat till ett tidsbestämt straff. Det sker i en domstolsprocess vid Örebro tingsrätt.
- Kriminalvårdens 49 fängelser har olika säkerhetsklassificering, från 1 till 3, där 1 är den högsta säkerhetsklassen och 3 är den lägsta.
- 23 procent av de intagna som satt i fängelse den 1 oktober 2012 hade begått ett narkotikabrott.
- Den 10 september 2013 var det 147 intagna på svenska fängelser som avtjänade livstidsstraff, varav 5 var kvinnor. Den yngste var 26 och den äldste 85 år. Alla avtjänar straff för mord (inklusive medhjälp, försök och anstiftan till mord).
- Fotboja kallas i vanligt tal det som i lagen heter Intensivövervakning med elektronisk kontroll. Intensivövervakning är ett alternativt sätt att avtjäna sitt fängelsestraff, som innebär att straffet avtjänas i hemmet. Den som döms till fängelse i högst sex månader kan ansöka om intensivövervakning.
Intressanta fakta är skrivet av Carsten Ryytty, historielärare och författare, känd för att göra historia roligt. Fler spännande historiska fakta hittar du i hans bok Historiens underbara värld.